За Нас

За старата градска кафеана “Идадија М”, сместена во срцето на Дебар Маало се врзува дел од традицијата и историјата на Скопје. Таа веќе девет децении е место каде што се собираат луѓе од најразлични провиниенции – познати градски “фаци”, боеми, доктори, писатели, уметници, актери, офицери, но и занаетчии, трговци, спортисти…

А приказната за “Идадија” започнува во дваесеттите години на минатиот век. Кога печалбарот Ефтим Цветановски, родум од гостиварското село Куново, се вратил од Букурешт, Романија, решил да си го собере семејството на едно место. Во пролетта 1928 година во скопското Дебар Маало изградил куќа, а на приземјето ја отворил тогашната крчма над чија порта го ставил натписот-“Идадија”. Името е турцизам и значи гимназија, кафеаната го добила името по турската подофицерска школа, а потоа и старата Учителска школа која се наоѓала од нејзината спротивна страна.

На почетокот “Идадија” била маалска кафеана, но набргу таа прераснала во едно од најпознатите градски собиралишта.


Живко Чинго 1

Препорачуваме онлајн резервација
* добивате одговор од ресторанот во рок од неколку минути
Добивате: попусти, поени за вредносен ваучер, можност за оценка и коментар

Овој ресторан не прима online резервации, No reservations Јавете се директно во ресторанот

Одберете датум

Одберете термин

Одберете гости

Login

Детали

Адреса Адреса: Живко Чинго 1
Места за седење (внатре) Места за седење (внатре): 30
Места за седење (надвор) Места за седење (надвор): 30
Паркинг Паркинг: Зона
Картички Картички: Credit cards Credit cards
Домашни миленици Домашни миленици: Да
Пристапно Пристапно: Не
Јазици Јазици: Англиски
Музика Музика: Староградска
Отворен на Отворен на: 1928
Посети Посети: 18102

Понеделник 09:00 - 00:00 Нема настани

Вторник 09:00 - 00:00 Нема настани

Среда 09:00 - 00:00 Нема настани

Четврток 09:00 - 00:00 Нема настани

Петок 09:00 - 01:00 Нема настани

Сабота 09:00 - 01:00 Нема настани

Недела 09:00 - 00:00 Нема настани

Мени

360° Преглед и Локација

Коментари

4.9

Храна5

Услуга4.8

Амбиент5

Цена4.8

Последни коментари

Ivica P. на 18.03.2019 коментирано:
Најдобра локација во Дебар Маало, храна, амбиент и услуга одлични. Топло препорачувам

Оцена5
Borjan на 16.01.2020 коментирано:
Одлично беше све и препорачувам тавиче во фурна супер мезе

Оцена4.5
Мила Динковска на 12.06.2022 коментирано:
Преодлична локација, со одлична услуга и гостопримливост. Храната беше одлична и соодветна за цената. Го препорачувам местово за било каков собир или дружба, за млади или за возрасни. Дефинитивно во скоро време повторно ќе го посетам ресторанот. Заслужена оцена!

Оцена5
Бојана Бибовска на 16.10.2022 коментирано:
Одлична храна и прекрасен амбиент!

Оцена5

Контакт